Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη το τελευταίο διάστημα. Ο κορωνοϊός παίρνει ζωές σχεδόν με την συχνότητα που χάνονται ζωές στην άσφαλτο. Όμως αυτή τη φορά δεν θα ασχοληθούμε με την πανδημία αλλά με τα τροχαία ατυχήματα / δυστυχήματα, τις απώλειες που προκάλεσαν, τα αίτιά τους ενώ θα προχωρήσουμε σε μια ενδελεχή ανάλυση των χαρακτηριστικών (των θανατηφόρων τροχαίων) με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τροχαίας για το 2019.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση να θυμίσουμε: η μειωμένη κυκλοφορία δεν σημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει να μειώνουν την απαραίτητη προσοχή που απαιτεί η ασφαλής οδήγηση. Πολλοί συγχέουν τους άδειους δρόμους με την ταχύτητα. Ήδη χάνουμε αρκετούς ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ας μην τους αυξήσουμε μειώνοντας την προσοχή μας στον δρόμο.
Νεκροί και βαριά τραυματίες 2019
Σε σχέση με το 2018 ήταν λιγότεροι οι νεκροί αλλά όχι τόσο μικρό νούμερο -701 νεκροί ενώ το 2018 είχαμε χάσει 708 ανθρώπους στην άσφαλτο. Ικανοποιητική όμως είναι η μείωση στους βαριά τραυματίες –μια εξίσου σημαντική κατηγορία καθώς αλλάζει η ζωή τόσο του τραυματία όσο και των οικείων του- από 701 το 2018 στους 642 το 2019. Ίδια εικόνα με τους θανάτους και στους ελαφρά τραυματίες με 12.026 το 2019 σε σχέση με 12.073 το 2018.
Όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα τα τροχαία το 2019 δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν σε σχέση με το 2018. Η αύξηση δεν είναι μεν μεγάλη αλλά υπάρχει. Μοναδικό ευχάριστο η εμφανής μείωση των τροχαίων με σοβαρά τραυματίες. Θανατηφόρα καθώς και τροχαία με ελαφρά τραυματίες είχαν μικρή αύξηση.
Είδη και αίτια θανατηφόρων τροχαίων
Καθώς στο 50% των θανατηφόρων τροχαίων τα αίτια ερευνώνται, τα στοιχεία δεν βοηθούν για εξαγωγή συμπερασμάτων. Σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε ότι μόνο σε 44 εκ των 665 τροχαίων τα αίτια αναφέρονται σε πεζό ενώ όπως αναφέρουμε και παρακάτω οι νεκροί πεζοί είναι πολύ περισσότεροι. Τα αίτια με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κατά σειρά: κίνηση στο αντίθετο ρεύμα* απόσπαση προσοχής οδηγού, υπερβολική ταχύτητα και παραβίαση προτεραιότητας.
Σχετικά με τα είδη των θανατηφόρων τροχαίων στην κορυφή με 32,6% (δηλαδή σχεδόν 1 στα 3 θανατηφόρα) είναι η εκτροπή (*εκεί οφείλεται και το μεγάλο ποσοστό στην κίνηση στο αντίθετο ρεύμα που αναφέρουμε παραπάνω) και ακολουθεί η σύγκρουση και η παράσυρση πεζού.
Πού συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία
Η ΝΕΟ Αθηνών – Πατρών, η Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και η Αττική Οδός φαίνεται να είναι οι πιο «ασφαλείς» δρόμοι με τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία –μόλις 18 και οι τρεις μαζί. Στον αντίποδα είναι το υπόλοιπο Εθνικό Οδικό Δίκτυο (που δεν περιλαμβάνει ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης και Εγνατία Οδό) και οι κατοικημένες περιοχές στις οποίες συνέβησαν το 41,5% και 35,8% αντίστοιχα εκ των 665 θανατηφόρων τροχαίων.
Και τι ώρα συμβαίνουν;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας το 23,3% των θανατηφόρων συμβαίνουν το 7ωρο μεταξύ 12 τη νύχτα με 7 το πρωί. Εύλογα πολλά θανατηφόρα τροχαία συμβαίνουν σε ώρες υψηλής κυκλοφορίας όπως είναι το 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι. Δείτε και τον σχετικό πίνακα.
Ηλικίες
Όπως βλέπετε σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας παραπάνω από το 1/3 των νεκρών στο δρόμο ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55+. Προφανώς δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ομάδα ανθρώπων που για βιολογικούς λόγους (φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά τα στοιχεία είναι αυτά) δεν μπορούν να έχουν την ίδια συμπεριφορά στον δρόμο. Είτε το θέλουμε, είτε όχι όσο μεγαλώνουμε μειώνονται σημαντικά χαρακτηριστικά που σε κάνουν να κινείσαι με μεγαλύτερη ασφάλεια είτε ως οδηγός, είτε ως πεζός π.χ. τα αντανακλαστικά, η όραση κ.α.
Τελικά σε ποια κατηγορία οχημάτων υπάρχουν οι περισσότεροι νεκροί
Είναι εμφανές ότι οι επαγγελματίες οδηγοί εμπλέκονται αισθητά λιγότερο σε θανατηφόρα τροχαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες. Συνολικά φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, γεωργικά μηχανήματα και Δ.Χ.Ε. είναι μόλις στο 3,3% των θανάτων.
Οδηγοί και πεζοί οι περισσότεροι θάνατοι
Στα στοιχεία παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι νεκροί στα τροχαία δυστυχήματα είναι οι οδηγοί (480 νεκροί) και μετά οι πεζοί, όπερ σημαίνει ότι οι πεζοί (148 νεκροί) είναι η πλέον απροστάτευτη ομάδα ανθρώπων στο δρόμο –αφού για τα τροχαία σε μεγάλο ποσοστό ευθύνονται οι οδηγοί. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα πεζοί αλλά και ποδηλάτες είναι η νέα «ευπαθής» ομάδα στο δρόμο καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες στην Ευρώπη οι άνθρωποι περπατούν και οδηγούν ποδήλατο περισσότερο από πριν.
Σύγκριση 2019-2018
Ας δούμε και τον συγκριτικό πίνακα της Τροχαίας για τις επικίνδυνες παραβάσεις 2019-2018.